fbpx

Bewegen is gezond, méér bewegen nog gezonder

Bewegen is gezond, daarover is iedereen het tegenwoordig wel eens. Hoewel ‘zitten is het nieuwe roken’ een wat heftige uitspraak lijkt is een tekort aan bewegen wel degelijk erg ongezond. Adviezen als ‘zit niet te lang stil aan een bureau’ en ‘wandel voldoende rond’ sla je dan ook best niet in de wind. Het is namelijk voor je eigen bestwil.

Bewegen is gezond voor jong en oud

Dagelijks voldoende lichaamsbeweging is essentieel voor een gezond lichaam en een goede gezondheid. Dit begint al van jongs af aan. Zo versterkt het de botten en spieren bij kinderen, zorgt het voor een goede groei en ontwikkeling en is het goed voor de motoriek en het gewicht. Voor volwassenen is de lijst van voordelen bijna eindeloos. Zo is bewegen gezond voor je cholesterol, bloedsuikerspiegel, gewrichten en spieren en vermindert het onder andere de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Niet alleen je lichaam vaart er wel bij trouwens. Bewegen is gezond voor lichaam én geest. Kinderen in actie hebben een sterkere ontwikkeling van de hersenen, krijgen meer zelfvertrouwen en ontwikkelen betere sociale vaardigheden. Om maar enkel voordelen te noemen. Bij de ‘grote mensen’ zien we soortgelijke positieve gevolgen. Volwassenen in beweging hebben onder andere meer energie en zelfvertrouwen, zijn positiever, stressbestendiger en slapen beter. Kortom, zowel jong als oud voelt zich beter in zijn vel.

Hoeveel bewegen is gezond?

Juist omdat bewegen zo essentieel is voor de gezondheid heeft de Gezondheidsraad de beweegnorm en de fitnorm in het leven geroepen. Voor volwassenen is het goed om per week minstens 150 minuten matig intensief te bewegen. Dit doe je met activiteiten waarbij je ademhaling versnelt en je hartslag en temperatuur stijgt, zoals stevig wandelen, fietsen of zwemmen. In de praktijk komt dat neer op ongeveer een half uurtje per dag, maar elke minuut meer is mooi meegenomen. Om de fitnorm te halen komt wat meer kijken. Hiervoor moet je naast bewegen, minstens 2 à 3 keer per week intensief sporten.

Bewegen: zet het op de agenda

Voor veel mensen is het inpassen van sporten en bewegen een moeilijk agendapunt. Uiteraard moet je voor sport gewoon tijd vrij maken, maar bewegen kan prima op allerlei manieren tussendoor. Denk aan een wandeling met de hond, de trap in plaats van de lift nemen of zelfs een halte eerder uit de bus stappen. Zo kom je ongemerkt toch aan die beweegnorm.

Ennn …. Actie!

Zit je grote delen van de dag aan je bureau? Dan hoeven je spieren dus niet te werken en daardoor gaan allerlei processen in je lichaam niet zoals het moet. Zo wordt onder andere je vetafbraak geremd, hetgeen ook een gezondheidsrisico inhoudt. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor TV kijken, lezen of studeren. Las daarom om het half uur een beweegmomentje in. Loop even naar die collega op een andere afdeling in plaats hem te bellen, of neem regelmatig even een korte beweeg-break tijdens de studie. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *