Elke dag 30 minuten wandelen kan een leven voorgoed veranderen.
In een wereld waarin zitten het nieuwe roken is, kan een dagelijkse wandeling grote voordelen voor zowel lichaam als geest hebben.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de (volwassen) Nederlanders te weinig beweegt. De Gezondheidsraad adviseert al enkele jaren dat een half uur per dag matig intensief bewegen nodig is, om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te helpen voorkomen.
Maar bij de meeste mensen schiet bewegen er té vaak in.
Toch is een extra wandeling inplannen in je dagroutine niet heel moeilijk. Waarom zou je bijvoorbeeld niet even een snelle wandeling maken na het avondeten?
Een nieuwe gewoonte in je leven introduceren vergt in het begin een stukje actieve planning. Maar geloof me: Al vrij snel zal je niet meer terug willen. Een goede motivatie hierin zijn de vele positieve effecten van extra bewegen. Vooral een wandeling in de natuur kan wonderen doen.
De Voordelen Van Dagelijks Wandelen
Zou jij het geloven, dat wandelen een verschil kan maken in je leven? Wellicht vind je wat meer motivatie om te starten, wanneer je precies weet waarvoor je het allemaal doet. We kunnen de volgende positieve effecten van een dagelijkse wandeling onderscheiden:
- Je humeur veranderd in positieve zin: Regelmatig lopen verminderd stress en de neiging om fel te reageren. Bovendien is wandelen vaak een sociale activiteit, wat hoe dan ook een positieve invloed heeft op het welbevinden van mensen.
- Je creatieve geest keert terug: Wanneer je druk aan het werk bent is het lastig om je gedachten de vrije loop te laten. Een wandeling kan nieuwe ideeën in je omhoog halen. Om precies dezelfde reden dat je vaak een goed idee krijgt onder de douche. Even een simpele activiteit doen geeft je de mogelijkheid om vrij en creatief te denken.
- Die broek begint al wat losser te zitten: Natuurlijk verbrand je ook de nodige calorieën tijdens een activiteit als deze. Veel mensen hebben last van overgewicht in meer of mindere mate, iets waar regelmatig bewegen (zelfs zoiets simpels als een stukje lopen) een wereld van verschil kan maken.
- Het risico op chronische ziekten verminderd: Bloedsuikers dalen en het risico op diabetes verminderd. Bloeddruk kan meerdere punten dalen en het risico op een hartaanval kan dalen tot wel 40%. De preventieve gezondheidsvoordelen van wandelen zijn indrukwekkend.
- Je benen beginnen er beter uit te zien: Heb je last van spataderen, dan kan een stevige dagelijkse wandeling wonderen doen voor het uiterlijk van je benen. Zo durf je vanzelf die korte broek of jurk weer eens aan te doen. Ook de beenspieren gaan zich natuurlijk vormen op een manier die er ‘afgetraint’ uit ziet.
- Je stoelgang verloopt regelmatiger: Poep is niet direct het meest frisse gespreksonderwerp, maar het is inderdaad zo dat de stoelgang er flink op vooruit gaat met regelmatig bewegen.
- Andere doelen lijken haalbaar: Is het gelukt om een wandelroutine te starten? Dan zal het goed voelen om een uitdagend doel behaald te hebben. Zo lijken ook je andere doelen realistischer. Want als je één doel kunt vervullen, zijn ook de anderen haalbaar.
Je zal vanzelf zien dat deze voordelen zich zullen gaan uiten, wanneer je de uitdaging aan gaat. Sommige preventieve voordelen zijn echter lastiger op te merken. Daarom is het beter om te focussen op de dingen die wél zichtbaar zijn. Zoals het verminderen van dagelijkse stress.
Wandelen Zonder Stress
De voordelen van een regelmatige wandelsessie voor onze psyche wordt nogal eens onderschat. Mensen zijn immers niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. In de oertijd bleven we immers ook niet alleen maar in de grot bij het vuur hangen.
Dat oerbrein is ook vandaag de dag nog relevant. Door méér tijd in de natuur te besteden, kan je er vanuit gaan dat ook je psyche zich sterk verbeterd. Wij mensen zijn jagers en verzamelaars!
Sterker nog, de psychologische voordelen zijn wetenschappelijk bewezen.
Een studie in The Lancet Psychiatry toonde aan dat maarliefst 43% van de mensen die recent een sportroutine opgepakt hadden een merkbaar beter humeur kregen.
Opvallend waren vooral de psychologische voordelen van teamactiviteiten. Hier kan ook wandelen gemakkelijk ook onder vallen: Er zijn genoeg wandelgroepen waar je jezelf voor kunt aanmelden. Zo kan je elkaar motiveren om de nieuwe routine op te pikken.
Maar ook wanneer je liever zelf loopt, kan je de gewoonte succesvol introduceren. Laten we eens kijken naar een simpele methode om een nieuwe routine in je leven te implementeren.
Een Gezonde Gewoonte Introduceren
De grote vraag is nu hoe we die luie kont van jou van de bank af gaan krijgen. Want ik weet dat je liever voor de TV hangt, of na de vaat tóch liever nog even wat na wil tafelen in de bijkeuken.
Maar juist nu is het moment om even die luiheid opzij te zetten, of die gezelligheid naar buiten te verplaatsen. Het introduceren van een nieuwe dagelijkse gewoonte is niet ingewikkeld. Dit is het stappenplan om je nieuwe routine werkelijkheid te laten worden:
- Stel een concreet doel: Bij voorkeur een doel dat je kunt meten, zoals elke dag 30 minuten buiten lopen. Je kunt ook expres een groter, extremer doel stellen, zoals het willen lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Hierdoor kan je er vrijwel zeker van zijn dat je het kleinere doel zal halen.
- Redeneer waarom je wil veranderen: Alleen vanuit je eigen motivatie kan de verandering komen. Welke van de positieve effecten zijn relevant voor je persoonlijke situatie?
- Visualiseer de inspanning: Welke dingen moet je laten voor de nieuwe gewoonte en wat vraagt de nieuwe routine van je? Loop in je hoofd de wijzigingen in je dagroutine na. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de uiteindelijke investering die je moet doen.
- Zet de knop om: Vooral in de eerste dagen is het namelijk even doorbijten en is er wat wilskracht nodig. Maar voor je het weet ben je er doorheen. Zoals gezegd helpt het ook om een accountability buddy te zoeken: Iemand die je motiveert om het vol te houden.
- Beloon jezelf: Een kleine beloning is vooral in het begin erg belangrijk, zodat je hersenen direct positieve feedback opbouwen. Belangrijk is wel dat je na verloop van tijd deze beloning achterwege laat, dan pas kunnen we van een nieuwe routine spreken.
- Houd vol: Wellicht de belangrijkste en lastigste stap is het volhouden van de nieuwe gewoonte over een langere tijdsperiode. Elke dag je doel opnieuw lezen en uitspreken kan helpen bij het vinden van volharding. Want wil je die Nijmeegse Vierdaagse kunnen lopen, dan moet je trainen. En flink ook!
Nieuwe gewoonten aanleren is altijd even een inspanning. Maar lastig is het niet, zeker wanneer je er eenmaal gewend aan bent geraakt. Gemiddeld kost het je 66 dagen actieve inzet, voordat we van een succesvolle nieuwe gewoonte kunnen spreken. Dus even volhouden en jezelf blijven inzetten!
De Uitdaging: 30 Minuten Wandelen Per Dag
Dan nu de grote vraag, durf je het aan? Ben je bereid om een klein stukje van je dag op te offeren om 30 minuten te wandelen, vanaf vandaag?
Ik daag je bij deze uit om direct in beweging te komen.
Sluit je laptop af, leg je tablet weg, of doe je smartphone in je broekzak. Laten we het gewoon eens proberen en nu direct naar buiten gaan. Even wandelen in het dichtstbijzijnde park.
En ik wil geen excuses horen, je kan best even tijd maken! Regent het? Paraplu mee. Moet je straks eigenlijk nog iets doen? Dat kan ook wel een half uurtje later. Nu moet je even doorzetten, anders garandeer ik je dat er niets van gaat komen.
Door gebruik te maken van het slimme routine-stappenplan kan je snel de dagelijkse wandeling een nieuwe gewoonte laten worden. Je zal zien dat het straks veel makkelijker is om alles vol te houden.
Maar bovenal is het nodig om nú de eerste stap te zetten. Een goed begin is de halve wandeling!