fbpx

100% fit worden dankzij de 80/20 regel

Fit worden met de 80/20 regel? Huh? Misschien had je er nog niet eerder van gehoord. Toch is de 80/20 regel een bekend principe, dat op verschillende gebieden toegepast kan worden. Het wordt ook wel de wet van de minste inspanning genoemd. Doet dit al een belletje rinkelen? Misschien eerst een woordje uitleg.

Fit worden door een Italiaan

Al in 1897 ontdekte de Italiaanse econoom Pareto dat 20% van de Italianen 80% van de totale rijkdom van het land in bezit hadden. Verder onderzoek leerde hem dat deze wetmatigheid op nagenoeg alles toepasbaar was, zonder daar een echte wetenschappelijke verklaring voor te vinden. Daarom geeft de Wet van Pareto algemeen aan dat 20% van de inspanning die je levert resulteert in 80% van de resultaten en andersom.

Alles of niets?

Dit Pareto principe is eigenlijk een heel eenvoudige regel die ook op je gezondheid van toepassing is en met name op het veranderen van je voedingspatroon. Vaak wordt daar namelijk voorgeschreven dat alles wat je eet gezond en vers moet zijn en je absoluut geen foute dingen mag eten. Heel mooi, maar in de praktijk houdt vrijwel niemand dit vol. Iedereen heeft wel eens zin in een zoete zonde, een glas wijn of een portie chips of friet. Vaak verval je dan weer in je oude slechte gewoontes en is alles voor niets geweest.

Zó hou je het wél vol

Met de 80/20 regel wordt het allemaal meer doenbaar. Het principe is hierbij dat je beter 80% gezond kunt eten en daarnaast 20% ongezond mag eten. 80% van de tijd hou je je dus bezig met goede voeding en de overige 20% mag je eten waar je zin in hebt. Hoe je dit indeelt is helemaal je eigen keuze. Zo kan je bijvoorbeeld 6 dagen per week gezond eten en 1 dag de teugels vieren of overdag je aan de regels te houden en ‘s avond een wijntje te drinken. Eén ding is echter een feit:  Met de 80/20 regel heb je minder kans om in je ongezonde patroon terug te vallen en hou je het langer vol.

Fit worden door te bewegen

Ook met sporten en bewegen in het algemeen komt de 80/20 regel van pas. Regelmatig bewegen is een must voor je gezondheid maar of je nu fietst, wandelt, rent of zwemt, dat bepaal je zelf. Uiteraard kun je keihard gaan trainen en je proberen houden aan een streng beweegschema, maar de kans is ook hier weer groot dat je terugvalt in je oude gewoontes. Niet als je de 80/20 regel ook hier als richtlijn neemt. De basis van 80% doe je immers goed en het kan dan ook geen kwaad als je eens een weekje wat minder beweegt.

Fit worden door te genieten

Samengevat is fit worden met de 80/20 regel eindelijk geen onrealistisch doel meer voor veel mensen maar perfect uitvoerbaar. Denk er wel aan dat je van je 20%-moment echt op en top geniet en een feestje maakt van je chocolade, pizza of cocktail. Want dat is tenslotte dan nog een bijkomend voordeel: Wanneer je geniet wordt in je hersenen endorfine aangemaakt, een stof waardoor je jezelf beter voelt, en dat voor de volle 100%.

Ik wil me fit voelen, maar hoe?

“Ik wil me fit voelen.” Iedereen kent het wel. Dat lusteloze, vermoeide gevoel. Je bent niet vooruit te branden, zelfs om leuke dingen te doen ontbreekt je de energie. Liefst blijf je gewoon de hele dag in bed liggen. Gelukkig ben je niet de enige, maar hoe komt het en vooral: wat kan je er aan doen? Je futloos en zonder energie voelen kan naast ziekte verschillende oorzaken hebben, zoals stress, een ongezond voedingspatroon of te weinig slapen.

Me fit voelen door te bewegen?

Het lijkt tegenstrijdig: bewegen om meer energie te krijgen. Toch is het zo: Bewegen is gezond. Niet alleen voor je lichaam, ook voor je geestelijke evenwicht. Je maakt als het ware je hoofd leeg en zit zo veel beter in je vel. Sporten is hiervoor natuurlijk de gezondste manier, maar voor wie dat niet ziet zitten of er geen tijd voor heeft, is ook een korte dagelijkse wandeling van een klein half uur na het eten al een goed alternatief. Niet alleen verbetert je conditie en je bloedsuikerspiegel ervan, maar je voelt je er ook beter door. Tijdens sporten of bewegen komt namelijk endorfine vrij in je hersenen. Dit stofje zorgt voor een ‘geluksgevoel’ en maakt je fitter en energieker.

Me fit voelen door te eten?

We weten het allemaal: goed eten is voor je gezondheid van groot belang. Om je fit te voelen zijn er echter een paar voedingsstoffen extra belangrijk. Zo zorgt met name vitamine B ervoor dat energie wordt vrijgemaakt uit eiwitten, koolhydraten en vetten die we door te eten binnen krijgen. Je vindt ze onder andere vooral in bananen, spinazie, broccoli en noten. Ook enkele mineralen, zoals magnesium en zink maken energie vrij, maar net zo belangrijk: het vermindert stress en verbetert je gemoedstoestand. Met andere woorden: je voelt je er stukken beter door.

Me fit voelen door water?

Je kan het niet genoeg doen: water drinken en liefst al vanaf ‘s morgens. Het helpt namelijk jou en je spijsverteringstelsel om wakker te worden. Na een lange nacht zonder heeft je lichaam dat water hard nodig. Je maakt er daarom ook best een gewoonte van. Dat doe je door overal een flesje water te voorzien, zodat je er steeds aan wordt herinnerd. Er zijn nu zelfs apps die je helpen om het niet te vergeten.

De morgenstond heeft goud in de mond

Onderzoek heeft aangetoond dat daglicht en vooral de eerste zonnestralen ‘s ochtends een positieve invloed hebben op je energieniveau en tevens je BMI-score. Even de hond uitlaten na het ontbijt, te voet of met de fiets naar het werk gaan: het is dus niet alleen voor je conditie een goed idee.

Don’t worry, be happy

Tenslotte komt die vervelende stress ook hier weer om de hoek kijken. Op alle mogelijke manieren heeft die een slechte invloed op je lichaam met vermoeidheid tot gevolg. Er iets aan doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kom je al heel ver door te sporten, voldoende te slapen en gezond te eten. Elke dag even ontspannen, iets leuks doen en genieten: je voelt je snel weer fit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *