fbpx

Meer eiwitten eten: je gezondheid vaart er wel bij

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn naast koolhydraten en vetten namelijk heel essentiële voedingsstoffen en meer eiwitten eten is dus zeker een gezond en goed idee. Het is één van de bouwstenen van het lichaam en al onze cellen (bijvoorbeeld bloed, spieren, hersenen) zijn opgebouwd uit deze stof. Kortom zonder eiwitten kunnen we niet.

Meer eiwitten eten is namelijk makkelijker dan je denkt

Om te begrijpen waarom het eten van eiwitten eigenlijk zo belangrijk is, moet je weten dat ze zijn opgebouwd uit ketens van 22 mogelijke aminozuren, maar daarvan kan je lichaam er maar dertien zelf maken. De andere negen hebben we absoluut wel nodig maar kunnen we uitsluitend uit ons eten halen. In eieren, het woord zegt het al, zit natuurlijk veel eiwit, maar er zijn veel meer voedingsmiddelen die ook rijk aan proteïne zijn. Gewoonlijk worden ze onderverdeeld in twee soorten, namelijk dierlijke, zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren, en plantaardige zoals brood, granen, peulvruchten en noten. Keuze genoeg dus.

Een beetje meer of minder, maar elke dag opnieuw

Volgens de Gezondheidsraad heb je als volwassene gemiddeld 0.85 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten nodig om goed en gezond te functioneren. Elke dag weer opnieuw. Ons lichaam kan namelijk geen eiwitten opslaan. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op 56 gram eiwit dagelijks. Echter, dit verschilt van persoon tot persoon. Soms heb je meer nodig dan dat. Bijvoorbeeld als je ziek bent geweest of door sport veel spiermassa hebt. Ook vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde behoefte aan eiwit, tot wel 15 gram per dag extra. Zij moeten er bovendien op letten dat ze verschillende bronnen van eiwit eten om van alle aminozuren voldoende binnen te krijgen. Eiwitten zijn dus bouwstenen, maar waarvoor zijn ze nog heel belangrijk?

Bovendien eiwitten helpen jebij het herstel van spieren

Na een dagje fietsen voel je het al, maar intensieve sporters kennen het zeker: spierpijn. Deze pijn komt doordat er heel kleine scheurtjes ontstaan in je spieren wanneer je ze belast. Bovendien worden deze scheurtjes door je lichaam ‘s nachts aangepakt en spelen eiwitten hierbij een belangrijke rol. Ook kan je lichaam zo meer spiermassa aanmaken zodat je de volgende keer al veel minder last zult hebben.

Niet alleen minder moe maar ook fitter en gezonder

Ons lichaam zet namelijk de aminozuren uit het eiwit in eten om in glucose. Op die manier levert eiwit dus energie. Omgekeerd is het ook zo dat wanneer je te weinig proteïne binnen krijgt je al snel last krijgt van vermoeidheid en lusteloosheid. Het gevolg hiervan is dat ook je immuunsysteem verzwakt. Hieruit volgt dat je meer kans hebt om ziek te worden. Door meer eiwitten te eten voel je je al snel fitter.

Huid en haar

Je kent het wel: Als je haar maar goed zit. Wat veel mensen ook niet weten is dat eiwitten heel belangrijke voedingstoffen voor je haar. Wanneer je niet voldoende proteïne eet, verdunt je haar en wordt het futloos. Het speelt zelfs een rol in de kleur van je haar doordat de pigmenten er door gevoed worden. Het zal je dan ook niet verbazen dat het voor je huid en nagels hetzelfde werkt. Zonder voldoende eiwitten krijg je namelijk een grauwe huid, genezen wondjes minder snel, groeien je nagels minder en breken ze zelfs gemakkelijker af.

Je kiplekker voelen

Sommige aminozuren uit eiwit spelen een rol bij de vorming van neurotransmitters. Dit zijn stoffen die enorm belangrijk zijn voor de overdracht van prikkels in de hersenen en zenuwcellen. Ze bepalen bijvoorbeeld je emoties, hoe je je voelt en regelen je slaap. Door voldoende eiwitten te eten, verzorg je dit deel van je lichaam.

Samengevat

Kortom het is duidelijk: meer eiwitten eten kan dan je gezondheid een flinke boost geven. Met dit voor ogen kun je ook nog meer genieten van je kaas, kip, noten en eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *