Sport ik wel genoeg?

Sport houdt je fit en gezond. Maar hoeveel moet ik sporten? En wanneer ben ik fit? Je hoeft niet perse naar de sportschool om genoeg te bewegen. Een stevige wandeling kan er al voor zorgen dat je hartslag om hoog gaat.

Wat is bewegen en wat is sport?

Wanneer je hartslag en ademhaling omhoog gaat dan telt het mee als beweging. Dat kan je doen door stevig te gaan fietsen of eens flink met de hond een stukje mee te rennen. Voor het verbeteren van je fitheid is wel iets meer inspanning voor nodig. Je werkt pas aan het verbeteren van je fitheid als je flink zweet en je ademhaling flink hoog is. Dit kan je bereiken door een sport te beoefenen. Denk aan hardlopen , fietsen en wandelen (boven de 5 km/h).

Welke sport kies je?

Als je een rustig aan het hardlopen bent dan wil dat niet zeggen dat je vet aan het verbranden bent. Dat heeft er mee te maken dat je lichaam de tijd nodig heeft om de verbranding op gang te brengen. Je kunt prima hardlopen om vet te verbranden. Alleen dat zal je dan een langere tijd achter elkaar moeten doen. Hoe langer je een sport volhoudt, hoe meer je zal afvallen. Bedenk dan wel dat een duurtraining* de beste sport is om af te vallen. Als je dan een duursport gaat doen is het van belang dat je rustig van start gaat en het lang volhoudt. Ga dus niet te hard van start.


Feit is om 1 kilo lichaamsgewicht te verliezen moet je ongeveer 7.000 kilocalorie├źn verbranden. Dit staat gelijk aan 25 uur wandelen


Bron: het voedingscentrum*=Een duursport is bijvoorbeeld: voetbal, fietsen, hockeyen, roeien en hardlopen.

Bouw je conditie op

Je zal al na een paar weken merken dat je conditie vooruit zal gaan. Je gaat het je sport langer volhouden en/of zwaarder maken. Simpelweg omdat je lichaam aan de sport gaat wennen en je uithoudingsvermogen beter wordt. Het is ook zeker aan te raden om je sportschema aan te passen na verloop van tijd. Hoe zwaarder je sport, hoe meer vet je zal verbranden. Daardoor zal je ook fitter worden en je spiermassa toenemen.

Ik word zwaarder. Hoe kan dat?

Je sport lekker. Al gauw merk je dat fitter word en je conditie wordt beter. Alleen tot je verbazing word je zwaarder in plaats van lichter. Het is simpel te verklaren. Door dat je sport kweek je meer spieren. Spieren zijn zwaarder als vet. Door al dat sporten is je lichaam zoekende om in balans te komen. Het beste advies wat je nu kunt krijgen is: doorgaan. Ga door met sporten en bewegen net zolang tot je lichaam zijn weg gevonden heeft. Uiteindelijk zal je merken dat je afvalt.

Conclusie: Beweeg en sport tijdens het afvallen

Sport en beweging is van groot belang bij het afvallen. Waarom passen mensen wel hun voedingspatroon aan? Het is een belangrijkste stap om het eetpatroon aan te passen en dan ben je al op de juiste weg. Maar wat je vaak of vrijwel altijd ziet is dat mensen hun beweegpatroon niet aanpassen. Terwijl er duidelijk in onderzoeken naar voren komt dat als je wil afvallen dat je zeker 60 minuten per dag moet bewegen. Dat doe je dan naast je huidige leefstijl. Als je hetzelfde blijft eten en niet beweegt zal je minder snel resultaat zien. En wanneer je de balans vind in eten en drinken met als combinatie sport en beweging gaat het afvallen een stuk sneller.