fbpx

Suiker is energie voor het lichaam, maar is het goede energie?

Ons lichaam wordt op verschillende subtiele manieren negatief beïnvloed door suikers, zonder dat we zelf altijd de link leggen met wat we eten.

Het is ook ondoenlijk om van alles wat je eet de labels te bestuderen op suikergehalten. Maar soms zijn de zoetigheden wel wat makkelijker op te merken.

Een colatje hier, een stukje verjaardagstaart daar…

Het zijn producten die we regelmatig tot ons nemen. Zonder dat we het merken consumeren we op allerlei manieren een flinke hoeveelheid suiker. De voedselindustrie helpt hierin ook niet erg mee.

Gewone producten als brood, soep of yoghurt worden regelmatig van de nodige extra zoetigheid voorzien. Hoewel de toegevoegde suikers op hun retour zijn, blijven natuurlijke suikers nog altijd immens populair in de supermarkt.

Laten we eens kijken op welke subtiele manieren deze ‘geheime’ suikers het lichaam kunnen beïnvloeden, wanneer we op langere termijn teveel ervan innemen.

Het Risico Van Te Veel Suiker

Wanneer je ‘te veel’ van iets consumeert, komen de negatieve effecten al snel om de hoek kijken. De manieren waarop deze effecten zich manifesteren, zijn niet allemaal even opvallend.

Iedereen weet natuurlijk wel dat je van te veel suiker dik wordt.

Dat is niet zo bewonderenswaardig: Het zit immers boordenvol energie. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop suikers je lichaam kunnen veranderen. Laten we zes opvallende gevolgen van het eten van te veel suiker eruit pikken. Gegarandeerd dat je iets nieuws bijleert.

Chronische Huidproblemen

Last van acne of andere huidontstekingen? De kans is groot dat het suikergehalte van je huid niet helemaal op orde is. Een zogenoemde hoge Glycemische Index Waarde kan duiden op een zoete oorzaak van je huidproblemen.

Inderdaad, van snoepen krijg je puistjes.

Niet alleen zijn de kleine ontstekingen in de huid pijnlijk, ze kunnen ook zorgen voor permanente beschadiging van de huid. Vooral wanneer je aan de plekjes begint te krabben of pulken (sorry als je nu een heel naar beeld krijgt) kan er permanent littekenweefsel ontstaan.

Weinig Motivatie Om Te Bewegen

Kinderen die veel gesnoept hebben worden druk, toch? Ja, tot op zekere hoogte. Suiker zorgt even voor een zogenaamde sugar rush, die al snel omslaat in een enorme dip in de bloedsuikerwaarden.

Veel koolhydraten binnen krijgen maakt van je bloedsuikerspiegel letterlijk een achtbaan.

Waar je eerst eventjes energie hebt, zal je al heel snel inkakken. Deze achtbaan doet zich niet alleen overdag door: Ook in de nachtelijke uren is er het één en ander gaande. Laten we daarom even wat dieper inzoomen op de gevolgen voor de nachtrust.

Slechte Nachtrust

De voordelen van een goede nachtrust kunnen we allemaal wel dromen. Wanneer je ’s nachts niet goed in slaap kunt komen, heeft dit beduidend negatieve effecten op je gezondheid. De rol van suikerconsumptie in het slaappatroon is bovendien al vele malen wetenschappelijk aangetoond.

Het metaboliseren van glucose (een lastige term voor het omzetten van suikers in energie) wordt voor een groot deel bepaald door onze slaap. De gevolgen liegen er dan ook niet om:

  • Lagere kwaliteit van slaap: Het bereiken van diepe slaap is een stuk lastiger wanneer je een dieet hebt dat veel ongezonde suikers en vetten bevat. Diepe slaapfases zijn essentieel voor het herstellen van het lichaam en het behouden van een gezond metabolisme.
  • Vaak wakker worden met honger: Ooit wel eens wakker geworden met een rammelende maag en even naar de (koel)kast gelopen? Doe je dit vaker, dan is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Je lichaam raakt hier snel aan gewend en creëert er na verloop van tijd ook een behoefte voor.
  • Hoger risico op ontstekingen en ziekten: Wist je dat zowel slaap als ontstekingen door je bioritme worden beïnvloed? Wanneer er eentje in de war raakt, is de kans groot dat dit ook voor de andere zo is. Suiker vergroot de kans op ontstekingen, wat slaap beïnvloed. Het gebrek aan slaap zal op zijn beurt het immuunsysteem aantasten.
  • Verstoring van de gezonde stoelgang: Een gezonde stoelgang en een goede slaap gaan ook hand in hand. Suiker kan ook hier roet in het eten gooien: Je dieet zal voor een groot deel bepalen welke bacteriën kunnen gedijen in je darmen. Een suikerdieet zorgt ervoor dat je darmen ook in de nachtelijke uren van streek raken.

Om even in te haken op het tweede punt, die cravings die je ‘s nachts krijgt blijven niet beperkt tot de late uurtjes. Ook overdag zal het suikermonster je gedrag blijven beïnvloeden. De hunkering naar meer zoet eten blijft maar komen. Je zou het kunnen vergelijken met een verslaving.

Constante Hunkering Naar Meer

Suiker is vooral snelle energie, waardoor het logisch is dat de kortdurende sugar rush snel weer beantwoord moet worden. De constante hunkering naar eten komt vooral doordat het goedje zo makkelijk te verteren is.

Het is vrij letterlijk een verslaving

Vooral suikerdrankjes vullen amper, wat overconsumptie verergert. Het is pas wanneer je een gezonde maaltijdroutine aanhoud met gezonde ingrediënten, dat de hunkering wat minder prominent naar voren komt.

En het vervangen van de schadelijke drankjes is snel opgelost: Water met een smaakje is vaak net zo lekker, maar een stuk beter voor het lichaam. Ter omschakeling kan je bijvoorbeeld ook een half glas water met een half glas frisdrank mixen. Zo krijg je direct een stuk minder suikers binnen. Waarschijnlijk raak je pas overtuigd van deze noodzaak bij de volgende twee gevolgen, want orgaanschade is op termijn niet onmogelijk.

Leverschade Door Suiker

Niet alleen alcohol kan een lever permanent beschadigen, ook suiker doet een flinke duit in dit zakje. Het zal misschien als een verrassing komen voor de meeste mensen, maar je ontwikkelt al vrij snel een extra vette lever door een ongezond dieet.

De lever speelt namelijk een cruciale rol in onze stofwisseling.

Gevolg is de mogelijke ontwikkeling van NAFLD, een afkorting die (vrij vertaald) staat voor Non-Alcoholische Vette Leverziekte. Vrij letterlijk: Leverschade door snoepjes eten. Dat hadden we niet achter die lieve Haribo-beer gezocht, of wel soms?

Opbouw Van Nierstenen

Ongemak, pijn en ellende. Zo beschreef een gespecialiseerde dokter ooit de verschillende gradaties van nierstenen. Afhankelijk van de vorm (en de grootte) kunnen deze pijnlijke nierformaties extreem nare ervaringen opleveren.

Wie ooit een niersteen heeft gehad, kan meepraten over de pijn.

Sommigen zeggen dat het erger is dan de pijn van een bevalling. De oorzaak van deze nierproblemen zijn echter groter gemeengoed dan de meeste mensen denken.

Je raad het al, suiker is één van de belangrijke factoren voor het vormen van nierstenen. Vooral wanneer je grote hoeveelheden gesuikerde frisdrank consumeert, moeten de nieren hard aan het werk gaan om de schadelijke bij-effecten te voorkomen.

Wil je dus absoluut geen nierstenen ervaren, vervang dan die Cola of Fanta voor wat minder zoets. Probeer eens een warme kop thee, of water met een lekker smaakje. Het zijn deze kleine veranderingen waarmee je grote vooruitgang kunt boeken.

Minder Suiker Eten

Het mag duidelijk zijn dat het consumeren van overdadig veel suiker niet altijd even goed is voor het lichaam. Naast het logische extra vetgehalte, moeten ook andere gezondheidsproblemen meer onder de aandacht worden gebracht.

Wil je als bewuste eter hier iets aan doen, dan is het nodig je dieet aan te passen.

Ook het intensiveren van dagelijkse beweging kan helpen. De introductie van licht- tot middelmatig intensieve beweging kan grote verschillen maken. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan bijvoorbeeld al verschillende positieve effecten teweeg brengen.

Los van beweging zal echter ook het dieet bewuster moeten. Dat houd in: Minder suiker eten, maar vooral ook begrijpen welke voedingsstoffen je dan wél nodig hebt. Direct van start gaan? Natuurlijk kan dan deze vernieuwde Schijf Van Vijf goed van pas komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *