Je bent wat je eet

Voeding en gezondheid hebben alles met elkaar te maken. Dat is al lang bewezen. We weten ook allemaal dat wanneer je teveel (van bepaalde voeding) eet dat dat overgewicht kan veroorzaken. Terwijl als je te weinig eet dat je dan ondergewicht kunt krijgen. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is van groot belang. Voeding en gezondheid zijn samen met elkaar verbonden en je bent wat je eet. Welke voeding je eet is dus belangrijk en bepalend in hoe je je voelt.

Als je vergeet om de juiste voeding binnen te krijgen, wordt je lichaam dus ongezond.

Dat kun je merken in je gewicht, weinig energie, je humeur, je slaap en, doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan ook je afweersysteem je in de steek laten. Jij bepaalt hoe jij je voelt omdat jij degene bent die bepaalt wat er in je mond komt. Als je wat aan je gezondheid wil doen dan zal je onder andere je voedingsschema moeten aanpassen. Waar je gelijk grote stappen in kan zetten is het vermijden van veel suikerhoudende en koolhydraatrijke producten. Al deze producten zorgen ervoor dat je vervelende energie dips waar je de hele dag last van hebt. Begint dan ook met gezond ontbijt waarin veel eiwitten en gezonde vetten in zitten. Wanneer je niet voldoende tijd hebt om gezond te ontbijten kunnen supplementen een uitkomst zijn. Zo heb je minder last van de energie dips op een dag.

Voedingsstoffen

We hebben dagelijks 5 essentiële voedingsstoffen nodig. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn de belangrijkste voedingsstoffen. De koolhydraten leveren direct energie aan het lichaam. Als je regelmatig sport of je hebt een beroep waarin je veel beweegt dan is dit een essentiële voedingsstof die je lastig kun missen. Hou hier rekening mee bij het volgen van een dieet. De drie “hoofd” voedingsstoffen zijn de basis van onze voeding. Daarnaast hebben we ook vitaminen, mineralen en spoorelementen nodig. Dit samen vormt onze voeding waaruit het lichaam energie haalt. Hoeveel energie je nodig hebt is voor elk lichaam anders. Deze voedingsstoffen kan ons lichaam niet zelf aanmaken en daarom moeten we ze uit onze voeding halen. Vitamine D is daar een voorbeeld van. Gelukkig kunnen we aanvullen waar nodig met supplementen. Zo heeft elke voedingsstof zijn eigen nut in ons lichaam. Door gevarieerde voeding te eten leveren we precies de goed voedingsstoffen aan ons lichaam. Het lichaam kan zo goed zijn werk doen en hebben we geen last van energie dips.