fbpx

Koolhydraten eten: een hot item

Over koolhydraten eten is de laatste tijd heel wat te doen. Zo doen de wildste verhalen erover de ronde. Koolhydraten worden vooral afgeschilderd als slecht voor je gezondheid, dikmakend en zeker dus te vermijden. Om die reden zijn diverse diëten gebaseerd op het verminderen of zelfs verbannen ervan. Een enorme en heel ongezonde misvatting maar omdat goed te begrijpen is het belangrijk om te weten wat die koolhydraten nu eigenlijk zijn.

Koolhydraten eten is als brandstof tanken

Koolhydraten zijn, net als eiwitten en vetten belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Vaak wordt gedacht dat het enkel suikers zijn – en daardoor zowiezo slecht – maar daarnaast zijn het ook zetmeel en vezels. Ze zijn vooral belangrijk voor de stofwisseling in je lichaam en leveren verder energie op. Zo zijn ze bijvoorbeeld voor je hersenen en rode bloedcellen essentieel. Ze geven je lichaam energie en helpen op die manier bij alles wat je doet.

Hoeveel is genoeg?

Net zoals een auto voldoende brandstof nodig heeft om ver te kunnen rijden, heeft je lichaam elke dag heel wat koolhydraten nodig om te functioneren. Dit betekent dat je er dagelijks nogal wat moet eten. De Gezondheidsraad adviseert zelfs om 40-70% van je voeding te laten bestaan uit koolhydraten. Dat komt neer op zo’n 6 gram per kilo lichaamsgewicht. Echter hierbij mag je niet alle koolhydraten over één kam scheren.

Enkel- en meervoudige koolhydraten

Koolhydraten kun je grofweg verdelen in twee soorten, enkelvoudige en meervoudige. Enkelvoudige worden snel in je lichaam opgenomen en zitten in fruit en groenten maar ook in koek en snoep. Enkelvoudige koolhydraten in fruit en groenten worden makkelijk omgezet in glucose en zijn erg gezond. Die in koek en snoep kan je beter vermijden want ze bevatten geen voedingsstoffen die je nodig hebt. De meervoudige of complexe koolhydraten vragen meer energie van je lichaam bij de omzetting naar glucose. Tevens bevatten ze meer vezels en de verbranding daarvan kost ook weer energie. Je vindt ze in brood, rijst en pasta, waarbij de volkoren variant uiteraard de beste optie is. Meervoudige koolhydraten zetten je lichaam dus hard aan het werk.

Goede en slechte koolhydraten

Vaak wordt er gesproken over goede en slechte koolhydraten. Als je ze absoluut zo wilt indelen kan je de groep van enkelvoudige koolhydraten en snoep, koek en frisdrank beschouwen als de slechte; die in fruit en groente alsook de complexe koolhydraten als de goede.

Koolhydraten eten en sport

Sporters zullen het beamen: Koolhydraten zijn de basis van sportvoeding en zijn de belangrijkste energiebron tijdens alle soorten inspanningen. Bovendien zijn koolhydraten maar beperkt op te slaan, dus wanneer je tijdens het sporten een tekort eraan hebt, word je moe en presteer je minder. Sporters plannen daarom ook het eten ervan heel precies in hun trainingsschema in.

Gezond eten is koolhydraten eten

Het is duidelijk en bovendien meer dan bewezen: te weinig koolhydraten eten is geen goed idee. Je krijgt dan te weinig vezels binnen en die verkleinen nu juist de kans op onder meer hart- en vaatziekten, beroertes en kanker. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, helpen vezels juist ook om je gewicht onder controle te houden. Dus aan koolhydraatarme diëten om af te vallen doe je beter dan ook niet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *