fbpx

Voldoende slapen: veel belangrijker dan we denken

Hoewel een enkele korte nacht weinig kwaad kan, is het zo dat veel mensen verre van voldoende slapen. Het snelle levensritme, niet alleen de stress van het werk, bingewatching hoe leuk ook, het zorgt er voor dat we lang niet genoeg voldoende slapen.

Voldoende slapen oké, maar hoeveel dan?

Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt dan ook van persoon tot persoon. Algemene regels bestaan er namelijk niet voor. Het varieert meestal van ongeveer vier tot tien uur hoewel de meeste volwassenen minimaal zes uur nodig hebben. Artsen adviseren dan ook gemiddeld zeven à acht uur per nacht. Dan zou je voldoende slapen op een nacht.

Voldoende slapen is belangrijk maar dan is je lichaam ook nog aan het werk

Het lijkt misschien raar maar tijdens je slaap is je lichaam namelijk hard aan het werk. Door allerlei processen herstelt je lichaam maar ook je geest. Zonder slaap is dat herstel er niet en worden we vermoeid, slaperig en bovendien verward. Wanneer je dit lang volhoudt ga je zelfs hallucineren, raak je gedesoriënteerd en ga je je grieperig voelen. De lijst van voordelen van voldoende slapen is echter veel langer dan dat.

Fitter, minder vaak ziek en ook nog leuker in de omgang

Tijdens je diepe slaap worden je witte bloedcellen geactiveerd, waardoor deze afweerstoffen gaan aanmaken en je immuunsysteem dus sterker wordt. Bacteriën en virussen maken namelijk zo veel minder kans. Bovendien zorgt slaapgebrek ervoor dat je prikkelbaar en minder fit bent, minder zin hebt om dingen te doen en problemen krijgt met je concentratie. Ook je gevoel voor humor lijdt er onder. Kortom slapen is gewoon belangrijk als je fitter wil worden, af wil vallen of beter wil sporten.

Een pak van je hart

Slaap je chronisch te weinig, dan leidt dit tot een verhoging van het stresshormoon cortisol. Er stroomt meer adrenaline door je bloed en je hartslag en ademhaling gaan versnellen. Ook je bloeddruk zal stijgen. De kans op hartziekten wordt hierdoor aanzienlijk groter, zeker als je al te kampen hebt met hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Bovendien zorgt minder stress ook tot minder chronische ontstekingen en dus minder zogenaamde vrije radicalen. Deze gevaarlijke moleculen zwerven rond in ons lichaam, vallen gezonde cellen aan en beschadigen DNA, waardoor kankercellen kunnen ontwikkelen. Daarbovenop dalen je natuurlijke kankerwerende cellen met wel 70%.

Slaap je slank?

Mensen die genoeg slapen hebben gek genoeg minder honger dan mensen die weinig slapen. Zoals gezegd neemt je stress toe bij slaaptekort. Hierdoor gaat het suikerniveau in je lichaam omhoog. Daarbij komt dat het hongerhormoon ghreline toeneemt en het hormoon leptine, dat zorgt voor een verzadigd gevoel, afneemt. Op die manier krijg je veel meer behoefte aan eten, bij voorkeur vet en calorierijk, zoals chips, snoep, pasta en brood.

Rust roest niet

Professionele sporters verzorgen hun lichaam zo goed mogelijk. Voldoende slapen hoort daar zeker bij. Voor sporters is het stresshormoon cortisol namelijk erg schadelijk omdat dit spierweefsel afbreekt. Al dat harde werk tijdens de training is zo voor niets. Anderzijds vermindert sporten en beweging in het algemeen de stress en geeft het je een ontspannen gevoel. Hierdoor ga je dan weer makkelijker in slaap vallen.

Schoonheidsslaapje

Nee, dit wordt niet voor niets zo genoemd. Tijdens de slaap vernieuwen huid- en haarcellen zich. En ook hier duikt het stresshormoon weer op. Het zorgt ervoor dat talloze processen, ook in de huid worden verstoord. Zo krijg je makkelijker puistjes, wordt de huid vochtarmer en minder elastisch. Hebben we al gezegd dat de lijst met voordelen van voldoende uren slapen lang is? Onthoud in elk geval: slapen maakt een gezonder, fitter en leuker mens van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *